Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 Maart 2023

Welke internetsnelheid je nodig hebt, hangt weer af van je internetgebruik. Dit kan beperkt, gemiddeld of intensief zijn. Gebruik je internet vooral om je e-mail te bekijken en soms iets op te zoeken? Dan is een beperkt abonnement voldoende. Speel je online games en wil je uitzendingen in ultra HD bekijken dan is een intensief abonnement aan te raden. Bijna alle providers bieden voor iedere type internetgebruiker een geschikt pakket aan.

Wil je een internetabonnement afsluiten, maar heb je geen idee welke internetsnelheid je nodig hebt? Ga dan eerst goed na waar je het internet voor gebruikt. Gebruik je internet vooral om informatie te zoeken, e-mails te versturen en websites te bezoeken? Of wil je een goede internetverbinding om te kunnen gamen of veel films te kijken via een streamingdienst, zoals Netflix? Al deze punten spelen mee bij het kiezen van een internetabonnement.

Test je internetsnelheid

Beperkt, gemiddeld en intensief internetgebruik

Niemand wordt gelukkig van langzaam internet. Een stabiele internetsnelheid is dus heel belangrijk. De internetsnelheid wordt aangegeven in Mb/s, oftewel megabits per seconde. Bijna alle internetproviders bieden verschillende internetpakketten aan. Dit zijn pakketten voor beperkt, gemiddeld en intensief internetgebruik.

Beperkt internetgebruik

Heb je maar één computer of tablet in huis? En gebruik je internet vooral om je e-mail te bekijken en soms iets op te zoeken? Dan heb je genoeg aan een internetabonnement met een snelheid tot 20Mb/s. Een internetabonnement voor beperkt gebruik is het goedkoopste en is geschikt voor de basis internetgebruiker.

Gemiddeld internetgebruik

Als je verschillende apparaten in huis hebt, zoals twee laptops en/of tablets en meerdere keren per dag gebruikmaakt van internet om bijvoorbeeld e-mail te checken, YouTube of Netflix te gebruiken en websites te bezoeken dan is een internetabonnement van 20, 30 of 40 Mb/s zeer geschikt. Zo’n abonnement past bij de gemiddelde internetgebruiker. Hiermee kun je ook bestanden downloaden. Vaak duurt het paar minuten voordat je het bestand hebt binnengehaald. Een internetabonnement voor gemiddeld internetgebruik is iets duurder dan een abonnement voor beperkt gebruik.

Intensief internetgebruik

Als er meerdere mensen in huis tegelijkertijd gebruikmaken van het internet is een internetabonnement voor intensief gebruik de beste oplossing. Dit abonnement is ook geschikt voor je als je het internet erg intensief gebruikt, geregeld grote bestanden download of veel online games speelt. Een abonnement voor intensief gebruik heeft vaak een snelheid van 50 Mb/s of meer en is het duurste. Met deze snelle verbinding kun je snel bestanden downloaden en uploaden.

Downloadsnelheid en uploadsnelheid

Elk abonnement heeft een maximale downloadsnelheid en uploadsnelheid. Deze snelheid wordt weergegeven in Mbit/s. De downloadsnelheid zegt iets over de snelheid waarmee je data ophaalt, zoals afbeeldingen, films of muziek. Hoe hoger de downloadsnelheid, hoe eerder je computer het bestand heeft binnengehaald.

De uploadsnelheid wordt ook weergegeven in Mbit/s. Je gebruikt de uploadsnelheid als je een bestand verstuurd naar iemand. Hierbij kan je denken aan een e-mailbericht, maar ook een foto die je op Facebook zet. Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller je een bestand kunt versturen.

De werkelijke internetsnelheid

Meestal is de werkelijke internetsnelheid iets lager dan de provider aangeeft. Dit heeft weer te maken met het type internetverbinding, de afstand tot de wijkcentrale bij ADSL en de bekabeling. De snelheid kan dus iets lager zijn.