Wat is het verschil tussen downloaden en uploaden?

Wat is het verschil tussen downloaden en uploaden?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 Maart 2023

Internet providers geven bij een abonnement twee snelheden weer: de download- en uploadsnelheid. Er is een verschil tussen deze twee. De downloadsnelheid is de snelheid waarmee je gegevens binnenhaalt. De uploadsnelheid zegt iets over de snelheid waarmee je gegevens online zet.

Internet vergelijken

De downloadsnelheid

De downloadsnelheid is de snelheid waarmee je internetverbinding gegevens binnenhaalt. Hierbij kan je denken aan het streamen van een film, het downloaden van een MP3 bestand of het bezoeken van een website. Hoe hoger de downloadsnelheid van je internetverbinding is, hoe sneller je een bestand binnenhaalt.

De uploadsnelheid

De uploadsnelheid zegt weer iets over de snelheid waarmee je data naar het internet verstuurd. Voorbeelden hiervan zijn het versturen van een e-mail of het plaatsen van een bestand op internet.

Speedtest: test je internetsnelheid

Benieuwd hoe het zit met de download- en uploadsnelheid van je huidige internetabonnement? Dan kom je hier eenvoudig achter met de speedtest. Hiermee weet je binnen een paar seconden of de snelheid overeenkomt met je abonnement. Aangezien de snelheid continu fluctueert, is het verstandig om de test drie keer te doen. Zo weet je hoe het zit met je internetsnelheid op verschillende tijdstippen.