Wat is een smart tv?

Wat is een smart tv?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 Maart 2023

Een Smart TV is een slimme televisie die direct wordt aangesloten op het internet en handige apps bevat waarmee je gebruik kunt maken van interactieve televisie en Video On Demand via streamingsdiensten.

Een Smart TV is een televisietoestel die je direct kunt aansluiten op de internetverbinding, je hebt geen decoder of ander kastje nodig tussen het modem en de televisie. Je kunt kiezen voor een draadloze internetverbinding of een internetverbinding via een netwerkkabel. De televisie bevat een besturingssysteem waardoor deze vergelijkbare opties kan bieden als een smartphone. Je kunt met deze televisie namelijk veel meer dan televisie kijken alleen, je kunt er ook mee gamen of series en films streamen via een app.

Overstappen van provider
Smart TV

De mogelijkheden van een Smart TV

De Smart TV is direct aangesloten op de internetverbinding waardoor het mogelijk wordt om te surfen naar websites en gebruik te maken van apps. Zo kan je bijvoorbeeld via een app naar YouTube, Netflix of naar je social media gaan. Mis je een app die voor jou essentieel is? Dan kun je deze eenvoudig toevoegen.

Netflix en andere streamingsdiensten

Het handige van een Smart TV is dat je series en films die je on demand wilt kijken, niet hoeft te streamen vanaf je smartphone. Je kunt gewoon inloggen via de app op je televisie en zo jouw favoriete films en series afspelen. Ook filmpjes van YouTube bekijk je eenvoudig via de app. Welke streamingdiensten er beschikbaar zijn voor jouw Smart TV is afhankelijk van het merk en het model. Verdiep je in de specificaties voordat je een Smart TV aanschaft.

Belangrijke aspecten bij aanschaf Smart TV

Vrijwel alle grote merken verkopen Smart TV’s. Smart TV’s zijn in verschillende modellen, maten en prijsklassen verkrijgbaar. Het belangrijkste aspect van een Smart TV is de beeldresolutie. De nieuwste Smart TV’s beschikken over 4k Ultra HD waardoor het beeld uiterst scherp en gedetailleerd is. Voordat je een Smart TV koopt is het verstandig jouw wensen qua beeldresolutie, formaat en voorgeprogrammeerde apps in kaart te brengen.