Wat is sneller, ADSL, kabel of glasvezel?

Wat is sneller, ADSL, kabel of glasvezel?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 Maart 2023

ADSL en kabelinternet zijn allebei breedbandverbindingen. Glasvezel verloopt weer via een glasvezelnetwerk. Met ADLS kan een snelheid van 20 tot 200 Mb worden gehaald. Bij kabelinternet is dit 600 Mb. Glasvezel is het snelste. Hiermee behaal je een snelheid van 1gb (1000MB).

ADLS, kabelinternet en glasvezel maken allemaal gebruik van een andere techniek. ADSL en kabelinternet zijn breedbandverbindingen en glasvezelinternet verloopt weer via het vrij nieuwe glasvezelnetwerk.

Internet vergelijken

ADSL

ADSL betekent Asymmetric Digital Subscriber Line. Deze verbinding komt tot stand met een telefoonlijn. Als je ADLS-internet wilt, heb je dus een telefoonlijn nodig. Bij een ADLS-verbinding gaat het downloaden van gegevens sneller dan het uploaden van data. De snelheid van een ADSL-verbinding hangt weer af van de afstand naar de wijkcentrale.

Voor een ADLS-verbinding heb je een splitter nodig. Deze houdt de verschillende frequenties uit elkaar. Daarnaast heb je een modem nodig. Deze ADSL-model zorgt ervoor dat de computer en de telefoonlijn met elkaar verbonden zijn. Internetproviders bieden verschillende snelheden aan. Zo kun je kiezen uit een ADSL-verbinding met een snelheid van bijvoorbeeld 20Mb, 30Mb, 40, 50Mb of 200 Mb. Een voordeel van ADSL is dat het in elke plaats beschikbaar is. Een nadeel is dat het signaal en de snelheid iets zwakker wordt als je meer dan twee kilometer van de centrale woont. De internetsnelheid neemt dan een klein beetje af, maar hier merk je weinig van.

Kabelinternet

Bij kabelinternet wordt zowel het televisiesignaal als het internetsignaal over de kabel naar je adres gestuurd. Voor kabelinternet heb je een kabelmodem nodig. Dit apparaat zorgt dat er verbinding wordt gemaakt tussen de computer en de kabel. Bij kabelinternet gebruik je dezelfde kabel als je buurtgenoten. Toch heeft het internetgebruik van andere buurtbewoners geen invloed op de snelheid van je internet. Als je kabelinternet wilt dan ben je verplicht om ook televisie af te nemen. Met kabelinternet kan een snelheid van 600Mb worden behaald. Een minpunt is dat je geen keuzevrijheid hebt. Kabelinternet wordt alleen aangeboden door de regionale provider.

Glasvezel

Glasvezelinternet is vrij nieuw. Hierbij loopt het internetsignaal via een draad van glas. Het signaal kan snel over een grote afstand worden verstuurd. Een glasvezelverbinding is erg snel. Bovendien is de upload- en downloadsnelheid gelijk. Met glasvezel behaal je de hoogste internetsnelheid. Op sommige plaatsen kan een snelheid van 1000 Mb worden gerealiseerd. Het glasvezelnetwerk wordt continu uitgebreid. Er zijn ongeveer twintig providers die glasvezel aanbieden, maar glasvezel is nog niet in alle gemeenten aangelegd.

Overstappen?

Wil je graag overstappen van ADLS naar glasvezel of kabelinternet? Of wil je gebruik blijven maken van ADL, maar wil je overstappen naar een andere provider? Als de contractperiode van je abonnement is verlopen, kan je altijd overstappen. De maximale opzegtermijn is één maand. Vaak biedt een nieuwe provider je een overstapservice aan. De overstap van je oude naar je nieuwe abonnement wordt dan probleemloos voor je geregeld zonder dat je ook maar een dag zonder internet zit.