Wat is de cloud?

Wat is de cloud?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 Maart 2023

De cloud is een online omgeving waar je gegevens, bestanden en software op kunt slaan zodat je er altijd en overal toegang toe hebt.

Internet vergelijken

“In de cloud”

We slaan van alles op in de cloud, maar wat is dat eigenlijk? Voor veel mensen is de cloud een vaag begrip. Simpel gezegd is de cloud een ruimte op internet waar je allerlei bestanden en gegevens online kunt opslaan. Doordat je jouw data niet op een fysieke locatie opslaat zoals op een harde schijf of een USB-stick, kun je altijd en overal jouw gegevens opvragen. Aangezien de meeste mensen gebruikmaken van verschillende devices zoals een laptop, een tablet en een smartphone is het heel handig om gebruik te maken van een online opslagruimte, de cloud. Je hebt dus alleen internet nodig om bij je bestanden te komen

Wat is de cloud?

Hoe veilig is de cloud?

De cloud wordt beveiligd door bedrijven die het beschermen van jouw data als topprioriteit beschouwen. Er wordt gewerkt met versleutelde bestanden zodat de cloud heel moeilijk te hacken is. Om de veiligheid van jouw bestanden te optimaliseren, is het wel belangrijk dat je een sterk en uniek wachtwoord voor jouw account kiest.

Wil je dat jouw bestanden, gegevens en software 100% beveiligd zijn? Dan is de keuze voor opslag op een externe harde schijf altijd beter. Je kunt dan alleen niet profiteren van alle voordelen die de cloud je biedt.

Cloud: de voordelen

Het maakt niet uit waar je bent, als je toegang hebt tot het internet kun je altijd bij de bestanden die je in de cloud hebt opgeslagen. De cloud maakt het ook gemakkelijk om deze bestanden te delen. Zo deel je eenvoudig je vakantiefoto’s met familieleden of werk je samen met een collega aan hetzelfde bestand. Je kunt in de cloud namelijk aangeven wie je toegang geeft tot bepaalde bestanden zonder dat je direct al je bestanden met diegene hoeft te delen.

Ook gebruik maken van de cloud?

Het is heel eenvoudig om gebruik te maken van de cloud. Als je Microsoft Office hebt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor Microsoft OneDrive waarmee je met je bestaande account toegang krijgt. Andere bekende bedrijven die ruimte in de cloud beschikbaar stellen zijn Google met Google Drive, Apple met iCloud en Dropbox. Je hoeft alleen maar een account aan te maken om gebruik te kunnen maken van de cloud. Er zijn betaalde en gratis diensten waar je tussen kunt kiezen. De betaalde versies bieden vaak extra ruimte om je bestanden op te slaan.