Wat is het verschil tussen Kilobytes en Kilobits?

Wat is het verschil tussen Kilobytes en Kilobits?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 Maart 2023

De grootte van een bestand op je computer wordt altijd weergegeven in kiloBytes, oftewel KB. Als je een document, video of anders bestand download, berekent de computer altijd de hoeveelheid kiloBytes (KB/s) die wordt binnengehaald. 1 Kilobyte staat weer gelijk aan 8 Kilobit. Bij je internetabonnement geeft de provider de downloadsnelheid aan in Kilobits, afgekort Kbit/s. Als je wilt weten hoeveel kiloBytes per seconde je kunt verwachten, dien je de downloadsnelheid te delen door 8.

Je bent de woorden kiloBytes en Kilobits natuurlijk al wel eens tegengekomen. Maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? En wat is het verschil tussen kiloBytes en Kilobits?

Internet vergelijken

KiloBytes

De grootte van een bestand op je computer wordt altijd weergegeven in kiloBytes, oftewel KB. Als je een document, video of anders bestand download, berekent de computer altijd de hoeveelheid kiloBytes (KB/s) die wordt binnengehaald. 1 Kilobyte staat weer gelijk aan 8 Kilobit.

Kilobits

Bij je internetabonnement geeft de provider de downloadsnelheid aan in Kilobits, afgekort Kbit/s. Als je wilt weten hoeveel kiloBytes per seconde je kunt verwachten, dien je de downloadsnelheid te delen door 8.

Als je een internetabonnement hebt met een snelheid van 1024 Kbit/s (1024 Kilobit per seconde) dan dien je dit getal door 8 te delen om het aantal kiloBytes per seconde te berekenen. Met een internetsnelheid van 1024 Kbit/s kun je een bestand binnenhalen met een maximale snelheid van 128 Kb/s

Megabits

Vaak geven internetproviders ook nog het aantal Mb’s aan. Dit is de afkorting van Megabits per seconde. 1 Megabit staat weer voor 1000 kilobits. Het aantal Mb’s vertelt meer over de snelheid van de bestandsoverdracht. Als je een internetabonnement hebt met een snelheid van 60 Mb dan komt dit neer op een downloadsnelheid van 7.500 kiloBytes per seconde.

Internetsnelheid ligt vaak iets lager

Bij een ADLS-internetverbinding ligt de internetsnelheid vaak iets lager dan de snelheid die de provider heeft aangegeven. Dit heeft weer te maken met de afstand van je adres naar de wijkcentrale. Als je kabelinternet hebt, kan de snelheid weer iets afnemen als er op hetzelfde moment veel mensen gebruikmaken van het internet.

Daarnaast zijn er ook factoren binnenshuis die de internetsnelheid beïnvloeden. Zo kan het zijn dat de modem ver van het IS/RA-punt is geplaats. Dit is de telefoonaansluiting in je woning. Voor een goede ontvangst is het dus verstandig om de modem in de buurt van dit punt te plaatsen.

Internetabonnement met meer Kbit/s

Wil je graag overstappen naar een internetabonnement met meer Kbit/s? Met behulp van de vergelijker vind je al snel een abonnement dat aansluit op jouw internetgebruik. Hier bij is glasvezel het snelste. Vergelijk hier onafhankelijk, snel en gratis abonnementen van tientallen betrouwbare aanbieders.