Wat is een ISP?

Wat is een ISP?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 Maart 2023

Met een ISP wordt een Internet Service Provider bedoeld. Internet providers zijn over het algemeen in te delen in drie categorieën:

  • Internet Acces Providers (IAP)
  • Internet Service Providers (ISP)
  • Internet Hosting Providers (IHP)

De meeste internetproviders zijn een ISP en bieden naast een internetverbinding via DSL, de kabel, het glasvezelnetwerk of het mobiele netwerk ook extra services aan.

Internet vergelijken

Wat is een ISP?

ISP is de afkorting voor Internet Service Provider. Dit is een internetprovider die niet alleen zorgt voor jouw internetverbinding, maar daarnaast nog andere diensten aanbiedt zoals bijvoorbeeld een eigen e-mailadres. Een ISP kan deze service leveren binnen de particuliere en de zakelijke markt. In Nederland zijn tientallen verschillende Internet Service Providers actief.

Het verschil tussen een ISP en een IAP

De Internet Acces Provider (IAP) is de internetprovider die een internetverbinding tot stand brengt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om internet via DSL, kabelinternet, glasvezelinternet en internet via het mobiele netwerk. De IAP zorgt er dus voor dat jouw pc, laptop, smartphone of tablet verbinding kan maken met internet. Het maakt daarbij niet uit of de internetverbinding via een kabel of door middel van een draadloos signaal tot stand komt.

De ISP biedt naast de internetverbinding nog een beetje extra service. Zo kun je bijvoorbeeld een eigen e-mailadres aanmaken bij de provider. Zo’n e-mailadres eindigt dan op @naamvandeprovider.nl. Er bestaan steeds minder internetproviders die een internetverbinding aanbieden zonder extra’s. Bijna elke internetprovider is dus een ISP.

De IHP

Naast de Internet Acces Provider en de Internet Service Provider, bestaat er nog een derde categorie: de Internet Hosting Provider (IHP). Deze internetprovider zorgt voor internetverbinding en extra services, maar maakt het ook mogelijk om jouw website door de provider te laten hosten. Je kunt bij de IHP bijvoorbeeld een eigen domein voor jouw website registreren en gebruikmaken van een snelle serverruimte voor jouw website. Een bekende Nederlandse IHP is bijvoorbeeld KPN.

Websitehosting zonder IHP

Een IHP is niet noodzakelijk voor het online zetten van een website. Je kunt ook gebruikmaken van de diensten van andere aanbieders van webhosting. Zo kunt je een domeinnaam registreren bij bedrijf X en je website laten hosten door een ander bedrijf of alles bij dezelfde firma onderbrengen. Je bent hier volledig vrij in. Om kosten te besparen is het altijd handig om de optie tot hosting mee te nemen in het vergelijken van verschillende internetproviders.