Wat is een internet dongel?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 Maart 2023

Een internet dongel – ook wel simpelweg dongel genoemd – is een USB-modem die het mogelijk maakt om altijd en overal te internetten op je laptop of tablet via het mobiele netwerk.

Internet vergelijken

Een internet dongel

Met een internet dongel kun je ook onderweg gebruik maken van het internet. De dongel sluit je aan via de USB-poort van je laptop waarna het als een modem werkt. Je bent dan niet langer afhankelijk van een WiFi-signaal om met je laptop verbinding met het internet te maken. Internetten met een dongel is ook veel veiliger dan internetten via een open netwerk waarbij je laptop gevoelig wordt voor hackers. De dongel is oorspronkelijk ook ontworpen om je laptop te beveiligen, maar is als internetmodem pas populair geworden.

Internet Dongel

Hoe werkt een dongel?

Je bestelt de dongel bij een aanbieder van mobiel internet, bijvoorbeeld bij KPN. Je ontvangt dan naast een dongel ook een simkaart die je in de dongel stopt. Je sluit de dongel eenvoudig aan op de USB-poort van je laptop. Vrijwel iedere laptop beschikt over een USB-toegang. Voordat je onderweg verbinding met het internet kunt maken, moet je wel eerst de benodigde software installeren. Als je gebruik maakt van de dongel, internet je via het mobiele netwerk van de provider waar jij je dongel gekocht hebt. Momenteel werken de meeste dongels op 3G of 4G.

Welke voordelen heeft de dongel?

Het grote voordeel van de dongel is dat je altijd en overal kunt internetten op je laptop of tablet via het veilige mobiele netwerk. Een dongel is heel eenvoudig in het gebruik en past op vrijwel iedere laptop. De starterspakketten die je bij verschillende providers kunt kopen zijn meestal heel scherp geprijsd en daardoor erg aantrekkelijk.

Heeft de dongel ook nadelen?

Het grootste nadeel van de dongel is dat het datagebruik relatief duur is, zeker als je het vergelijkt met mobiel internet op de smartphone. Bovendien is de dongel erg klein en kan deze makkelijk kwijt raken of gestolen worden. Het is daarom aan te raden de dongel met een kabel aan je device te bevestigen.

Ook internetten met een dongel?

Wil je ook gebruikmaken van een dongel? Vergelijk dan eens de verschillende starterspakketten van de diverse providers die dongels aanbieden. Het is belangrijk om je bovendien te verdiepen in de prijs per MB zodat je een goede vergelijking kunt maken en de goedkoopste aanbieder kunt kiezen.