Hoe werkt internetten via de kabel?

Hoe werkt internetten via de kabel?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 Maart 2023

Als je kiest voor kabelinternet, wordt het internetsignaal via het kabelnetwerk verzonden. Internet via de kabel is snel, betrouwbaar en stabiel. Een kabelinternetabonnement is in vergelijking met internet via DSL en glasvezel relatief duur.

Bij kabelinternet wordt het internetsignaal via het kabelnetwerk verzonden dat voorheen alleen gebruikt werd voor kabeltelevisie. Nu kun je niet alleen via de kabel televisie kijken, maar dit netwerk ook gebruiken voor internet en vaste telefonie. Bovendien zijn de mogelijkheden voor televisie in de loop der jaren sterk uitgebreid.

Internet vergelijken

Voordelen kabelinternet

Het grote voordeel van kabelinternet is dat je kunt internetten met een zeer hoge internetsnelheid. Je kunt verschillende diensten zoals internet en televisie tegelijk gebruiken zonder dat je internetverbinding trager wordt. Tot slot is de beeldkwaliteit van digitale televisie via de kabel altijd van zeer hoge kwaliteit.

  • Hoge snelheid
  • Tegelijk tv-kijken op verschillende devices
  • Hoge beeldkwaliteit

Nadelen kabelinternet

Net zoals iedere internetverbinding kent kabelinternet ook een aantal nadelen. Zo is internet via de kabel duur in vergelijking met internet via glasvezel of DSL. Bovendien ben je bij het afsluiten van een abonnement voor kabelinternet altijd verplicht om digitale televisie af te nemen. Je bent dan duurder uit wanneer je alleen gebruik wilt maken van internet. Tot slot is er per regio slechts één aanbieder van kabelinternet actief. Hierdoor kun je verschillende kabelinternetabonnementen niet vergelijken op prijs en inhoud.

  • Relatief duur
  • Verplichte afname digitale televisie
  • Geen keuzevrijheid provider

Aanbieders kabelinternet

Per regio is slechts één kabelinternetprovider actief. De grootste provider van kabelinternet in Nederland is Ziggo. Deze provider is landelijk actief. Er zijn een aantal kleinere providers zoals CAI en Delta, maar die zijn slechts voor een kleine groep mensen beschikbaar. Aangezien er weinig concurrentie is op het gebied van kabelinternet, kan Ziggo relatief hoge prijzen rekenen voor internet, televisie en vaste telefonie via de kabel.

Past kabelinternet bij jou?

Kabelinternet is kwalitatief goed internet waar de meeste gebruikers zeer tevreden over zijn. Zowel de download- en de uploadsnelheid van kabelinternet is zeer hoog zodat kabelinternet zelfs geschikt is voor intensieve internetgebruikers. Bovendien kun je op meerdere devices tegelijk gebruikmaken van internet en televisie zonder dat dit invloed heeft op de snelheid. Je moet echter wel bereid zijn om voor deze voordelen een hogere prijs te betalen, want abonnementen voor kabelinternet zijn relatief duur.

De mogelijkheden van kabelinternet

Als je een kabelinternet af wilt sluiten heb je de keuze tussen verschillende abonnementen waarbij diverse diensten worden gecombineerd:

Wil je weten welke internet providers er beschikbaar zijn op jouw adres? Doe dan nu de postcodecheck. Je kunt direct je nieuwe abonnement afsluiten via internetexpert.nl.