Hoe kan ik mijn internet abonnement opzeggen?

Hoe kan ik mijn internet abonnement opzeggen?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 Maart 2023

Als je je internetabonnement wilt opzeggen, zijn er een aantal punten die meespelen, zoals de contractduur en de opzegtermijn. Je kunt je abonnement pas opzeggen als de contractperiode is verlopen.

Wil je je internetabonnement opzeggen? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Zo kijkt de internet provider naar je contractduur.

Als je nog binnen de looptijd van een contract zit, ben je gebonden aan de gemaakte afspraken. Het is dan niet mogelijk om je abonnement op te zeggen. De meeste providers hanteren een contractperiode van een jaar. Pas na dit jaar kun je je contract opzeggen. Heb je afgesproken om je abonnement na de contractduur te verlengen? Ook dan is het niet mogelijk om je abonnement op te zeggen.

Internet vergelijken

Opzegtermijn van één maand

Voor contracten met onbepaalde duur geldt een opzegtermijn van één maand. Een contract dat na de einddatum stilzwijgend is verlengd, kun je dus altijd opzeggen. De opzegtermijn is maximaal één maand. Als je het contract bijvoorbeeld per 1 juli wil opzeggen dan moet de provider de opzegging uiterlijk op de laatste dag van mei binnen hebben.

Overstapservice

Als je niet meer binnen de looptijd van een contract zit, kun je vaak probleemloos en snel overstappen naar een andere internetprovider. Vaak hoef je hier zelf niets voor te doen. De meeste providers bieden een overstapservice aan. Dit houdt in dat je nieuwe provider de overstap voor je regelt.

Zelf je internetabonnement opzeggen

Ben je niet van plan om over te stappen, maar wil je wel je huidige internetabonnement opzeggen? Of biedt de nieuwe aanbieder geen overstapservice? Dan dien je de opzegging van je internetabonnement zelf te regelen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Per brief
  • Per e-mail
  • Telefonisch

Per brief

Veel providers willen een opzegging schriftelijk ontvangen. Geef in de brief aan per wanneer je het abonnement wilt stopzetten. Online vind je tal van voorbeeldbrieven die je kunt downloaden. Je hoeft dan alleen het adres, de naam en de data aan te passen. Zet onderaan de brief je handtekening. Verstuur de opzegbrief in een gefrankeerde envelop naar de provider. Kies voor een aangetekende verzending als je er zeker van wilt zijn dat de opzegbrief bij de provider terechtkomt.

Per e-mail

Bij sommige providers is het ook mogelijk om de opzegging per e-mail te versturen. In de e-mail vermeld je per wanneer je het abonnement wilt stopzetten. Bewaar de e-mail goed, zodat je altijd kunt laten zien dat je het abonnement per e-mail hebt stopgezet.

Telefonisch

Soms is het mogelijk om het abonnement telefonisch op te zeggen. Wel zal de provider je dan vragen stellen en zijn best doen om je over te halen om klant te blijven. Een voorbeeld hiervan is het aanbieden van een korting op een nieuw abonnement. Als de korting aantrekkelijk is, kun je hier natuurlijk gebruik van maken.

Bevestiging van de provider

Als je je internetabonnement hebt opgezegd dan moet de provider je altijd een bevestiging sturen. Hierbij maakt het niet uit of je het abonnement per brief, e-mail of telefonisch hebt opgezegd. Als je geen bevestiging hebt gehad dan is de opzegging misschien niet goed terechtgekomen. Neem in dat geval telefonisch contact op met de provider. Als je niks doet, is de kans groot dat je internet gewoon doorloopt.